Røyk og snus- Farlig shit

Røyk og snus- Farlig shit 

Å ta en røyk hver dag begynner å bli mindre vanlig. I 2004 var det 26% antall daglige røykere i Norge. I 2014 var det bare 13%. Altså 13%mindre!
Mange mener at grunnen til dette er undervisningen barn og unge får på skolen om temaet. Hvis man røyker kan man få kreft, kols og mange andre livsfarlige sykdommer. Av å røyke kan man få veldig dårlige lunger og risikere å ende opp med en maskin som må puste for deg.

Det er mer vanlig å se menn røyke, selv om undersøkelsene sier at det bare er 1% forskjell. 9% unge sier at de snuser daglig i 2016. En av fire unge menn snuser daglig og en av åtte unge kvinner. Siden 1973 har antallet ungdommer som røyker gått ned i 40% prosent! Nå er det bare 5% av unge som røyker i Norge.

De fleste røykere er over 45 år gamle. I den kategorien er det like mange menn og kvinner som røyker daglig. Som sagt over, er det færre unge som røyker!
Elektroniske sigaretter har begynt å bli mer og mer populære i det siste. Like mange kvinner og menn (15 prosent) har sagt at de har prøvd å røyke på denne måten. Det er mindre sjanse for å få kreft hvis man røyker e-sigaretter. Men det er fortsatt farlig.

Vi spurte elever fra NUS om hva de syns om røyking og undervisning om det. ? -Jeg synes røking er dårlig, man velger å drepe seg selv sakte, Charlotte og Andrea (13)
-Man må tenke på de andre rundt deg. RØYKING DREPER! sier Charlotte (13).
-Jeg synes nok at de som velger å røyke, velger feil. Du skader miljøet og de rundt deg. Det stinker også. Ikke røyk! Andrea (13).
-Det burde være mer undervisning om dette temaet, vi fikk ikke dette på barneskolen. Emma (13).
-Det burde være undervisning om hva som kan skje hvis man røyker. Prisene burde også bli høyere. Hanna (13).

 

Kilder: ssb.no; tidsskriftet.no; helsedirektoratet.no;

Skrevet av: Samantha(12) og Maryna(13) 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Mediacrew

Mediacrew

13, Nannestad

Vi er 13 elever fra Nannestad Ungdomsskole som legger ut forskjellig hver tredje uke! o_O

Kategorier

Arkiv

hits